Zupa galangalowa TOM KHA GAI

zupa galangalowa fotaPrzepis na 10 porcji.

WYWAR:

2 puszki mleka kokosowego 800 ml.,
1,4 l. lekkiego rosołu z kury, ugotowanego bez soli [w ostateczności rosół z kostki],
2 łyżki pasty galangalowej tom kha,
4-6 łyżek cukru,
4 łyżki sosu rybnego,
4 łyżki jasnego sosu sojowego, szczypta glutaminianu sodu,
2 łyżki posiekanej dymki [zielonej cebuli],
6-10 liści limonki kafir,
siekana natka kolendry do posypania

200 g. piersi kurczaka, pokrojonej w cienkie plasterki, po 2 filiżanki pędów bambusa, pokrojonych w plastry oraz płaskiej, zielonej fasolki mangetout [ew. zielonej fasolki szparagowej, wcześniej podgotowanej i pokrojonej w 4 cm kawałki, w miarę możliwości 8 grzybów słomianych [straw mushrooms] z puszki, przekrojone na połówki- można je zastąpić konserwowymi pieczarkami .

Zagotować składniki wywaru. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, dodać składniki „wkładki”. Gotować 2-3 minuty, mieszając. Rozdzielić do miseczek, posypać nacią kolendry. Osobno podać miseczkę ugotowanego ryżu jaśminowego

UWAGA: do zupy raczej nie dodajemy soli, ponieważ użyty sos rybny jest bardzo słony