Żeberka w miodowej glazurze teksańskiej.

Dorado poleca: Żeberka w miodowej glazurze teksańskiej.
Przepis udostępniony Profesjonaliści od kuchni

Coraz częściej sięgamy do przepisów kuchni włoskiej, francuskiej, czy orientalnej, ale przecież nigdy nie zrezygnujemy z tradycyjnych, staropolskich dań!

Dlatego dzisiaj proponujemy abyście przygotowali danie, które od zawsze gościło na polskich stołach, czyli żeberka. Zadbaliśmy, żeby przepis był nieco bardziej wykwintny od tradycyjnego. Ale nie martwcie się! Smak delikatnego, chrupiącego, mięciusieńkiego mięsa, to akurat atut tego sposobu przygotowania wyśmienitych żeberek.

🍲Jak przyrządzić danie?
Już na dwie godziny przed zasadniczym przygotowaniem dania, żeberka wkładamy do marynaty. Przyrządzamy ją z połączonych 2 łyżek tłuszczu Thomy i 2 łyżek maggi.
Teraz przygotowujemy glazurę, która potrzebna będzie w końcowej fazie pieczenia mięsa. To właśnie jej unikatowy skład zapewni ostateczny, delikatny smak i apetyczny wygląd naszego dania.

Glazurę przygotowujemy łącząc pół szklanki salsy texicana z 2 łyżkami miodu wielokwiatowego, połową łyżeczki papryki słodkiej wędzonej i 2 łyżeczkami sosu sojowo grzybowego.
Piekarnik rozgrzewamy do 135 stopni. Mięso w marynacie pieczemy półtorej godziny pod przykryciem, podlewając go na początku wodą, aby nie wyschło. Dopiero pod koniec pieczenia, żeberka smarujemy glazurą i zwiększamy temperaturę do 160 stopni. Po 15-20 minutach mięso będzie gotowe.

Wcześniej mini ziemniaczki gotowane obtaczamy w ulubionych ziołach, odrobinę solimy, pieprzymy, skrapiamy olejem rozmarynowym i wstawiamy do piekarnika na ostanie 20 minut pieczenia żeberek.

Teraz pieczarki kroimy w ćwiartki i smażymy na małej ilości tłuszczu Thomy, dosmaczając solą i pieprzem.
Gdy wszystko jest gotowe, na talerzach układamy pieczarki, ziemniaczki i żeberka. Można dodać odrobinę sosu z pieczenia i dowolną ilość inwencji własnej. Tak właśnie powstają dania wyśmienite!

❗️ Pamiętaj, że z naszymi składnikami nie może się nie udać.

☎️ Czego od nas potrzebujesz?
Żeberka schabowe Z natury od serca – Łuków – opakowanie ok. 2kg
Salsa texicana Profesjonaliści od kuchni – butelka 500ml
Ziemniaczki gotowane Parissiene McCain Polska – opakowanie 2kg
Tłuszcz Thomy Profesjonaliści od kuchni – puszka 2l
Przyprawa do mięs Profesjonaliści od kuchni – opakowanie 1kg
Sól morska Prymat – opakowanie 900g
Pieprz kolorowy młotkowany Prymat – opakowanie 430g
Papryka słodka wedzona Prymat – opakowanie 720g
Sos sojowo grzybowy Hayin Bridge – butelka 600ml
Miód wielokwiatowy CD Miody – naturalna słodycz – słoik 1,4kg
Olej z pestek dyni Kruszwica – butelka 250ml
Olej z cytryną i bazylią Kruszwica – butelka 250ml