29 Apr Tuńczyk z grilla z cukinią zapiekaną z mozarellą oraz z młodym bobem
Składniki- 10 porcji:
Polędwica z tuńczyka 1500 g
Oliwa z oliwek 200 g
Zalewa do tuńczyka:
Imbir świeży 250 g
Limona 2 szt.
Cytryna 1 szt.
Sól Cytrynowa Płatki Falksalt
Sos sojowy Kikkoman 80 g
Brązowy cukier
Mięta 2 doniczki
Oliwa z oliwek e.v. 70 g
Cukinia grillowana Bonduelle 600 g
Mozarella 500 g
Olej z pestek dyni 60 g
Bób młody 700 g
Masło klarowane 60 g
Pestki dyni 30 g
Sos śliwkowo-sojowy:
Śliwki suszone 600 g b/p
Sos sojowy Kikkoman 150 g
Miód 300 g
Cukier brązowy 100 g
Ketchup łagodny 150 g
Food cost 1 porcji
11,60 zł
Sposób przygotowania:
Śliwki rozgotować w małej ilości wody- zmiksować i wymieszać z sosem sojowym i miodem – doprawić ketchupem.
Z podanych składników sporządzić marynatę do tuńczyka – imbir zetrzeć na grubym tarle nieobrany i wycisnąć sok – dodać resztę składników – sok z cytryn i limonek , sól i sos sojowy Kikkoman. W razie dużej kwasowości dodać cukru lub miodu. Cukinię pokroić w plastry wzdłuż, ułożyć na grillu i grillować z obu stron na brązowy kolor. Po zdjęciu z grilla nałożyć na cukinię ser i zwinąć w rulon – zapiec w piekarniku. Tuńczyka skropić oliwą i smażyć na patelni grillowej przez około 2 minuty z każdej strony (w zależności od grubości fileta) Obrócić i polać marynatą , resztę marynaty wlać na grilla lub patelnię i szybko przykryć , aby zaparować rybę .
Bób rozmrozić podgotować , obrać i podsmażyć na maśle – pod koniec dodać posiekane pestki dyni. Na talerzu ułożyć bób , na bób położyć tuńczyka . Obok położyć rolowaną cukinię. Dekorować cytryną i olejem z pestek dyni.