Tajska zupa galangalowa Tom Kha

Wystarczy zapraszając do stołu rzucić nazwę Tom kha gai, aby niejedną osobę wprawić w zdumienie. Tymczasem ta egzotyczna nazwa to określenie tradycyjnej zupy w kuchni tajskiej i laotańskiej. Sporządza się ją na bazie pasty galangalowej Tom Ka i mleczka kokosowego. Potrzebne są też przyprawy. Ale nie ma problemu. Wszystkie składniki dostarczy Wam nasza firma.

Przygotujcie w garnku pół litra bulionu, dolejcie drugie tyle mleczka kokosowego i dwie łyżeczki pasty galangalowej Tom Ka.
Ta pasta o niezwykłym aromacie i piekącym smaku pochodzi z podobnego do imbiru kłącza galangala i posiada imponujące wartości odżywcze. Dodajcie teraz trawę cytrynową, liście kafiru, sos rybny (dodawajcie z wyczuciem, pamiętając że są to przyprawy, które zadecydują o ostatecznym smaku zupy) papryczkę chili i 5 dag grzybów mun.

Gotujemy zupę 15 minut.
Teraz dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, gotujemy kolejne 5 minut i dorzucamy po 5 dkg czerwonej papryki, pędów bambusa i groszku cukrowego. Potrawę gotujemy aż groszek będzie miękki.
Pamiętajcie, że zupa powinna być kwaśna, słodka i ostra jednocześnie. Pokosztujcie więc przed dosmaczaniem jej solą, pieprzem (świeżo zmielonym) i cytryną (jeszcze lepiej limonką). Aby wzmocnić smak, całość możecie posypać kolendrą, bazylią lub koperkiem. Do zupy podajemy ryż jaśminowy w osobnym naczyniu.

Wiem, wiem, trudno będzie się oderwać od talerza. Ale zupa jest niskokaloryczna, więc na zdrowie!

Składniki do przepisu znajdziecie w katalogu: https://www.idorado.pl/katalogtowarowy/ListaTowarow.aspx…
Zapraszamy do zamawiania – dostawa gratis!