Pikantne cząstki ziemniaka z dorszem w cieście piwnym

[divider_line type=”divider_line”]

Składniki- 10 porcji:

dorsz kg 1,6
piwo l 0,3
mąka kg 0,3
sól łyżeczka 0,5
pieprz cayenne łyżeczka 0,5
sałata lodowa szt. 1
fasolka szparagowa kg 0,5
świeży ogórek kg 0,5
rzodkiewka pęczek 1
natka piertruszki pęczek 1
oliwa z oliwek l 0,2
ząbek czosnku szt. 2
cytryna szt. 1
sól, pieprz do smaku
liść laurowy, skórka z cytryny do smaku

[imageeffect target=”_self” image=”2214″ width=”300″ titleoverlay=”” lightbox=””][divider_line type=”divider_line”]

Food cost 1 porcji

   zł

[divider_line type=”divider_line”]
[imageeffect image=”3532″ target=”_self” lightbox=”yes” titleoverlay=””]

Sposób przygotowania:

[divider_line type=”divider_line”]

Rybę kroimy na kawałki i doprawiamy pokruszonym liściem laurowym, skórką z cytryny, solą,
pieprzem i odstawiamy na 30 min. Mieszamy piwo, mąkę, sól, pieprz cayenne i odstawiamy
na 20 min. Następnie oczyszczamy rybę z liści i zanurzamy w piwnym cieście. Smażymy na
rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Oliwę i sok z cytryny ucieramy z czosnkiem i mieszamy z
pokrojonymi warzywami. Doprawiamy solą i pieprzem. Pikantne cząstki ziemniaka smażymy
według przepisu na opakowaniu. Całość podajemy z gorącymi piknantnymi cząstkami ziemniaka.