29 Apr Pieczone gruszki z ricottą i orzechami
Składniki- 10 porcji:
Duże gruszki 5 szt.
Serek ricotta 600 g
Orzechy włoskie 100 g
Migdały płatki 50 g
Cytryna 1 szt.
Cynamon 5 g
Miód akacjowy 50 g
Rozmaryn cięty 1/4 doniczki
Oliwa pomarańczowa Monini
Pomarańcze 2 szt.
Food cost 1 porcji
3,60 zł
Sposób przygotowania:
Gruszki przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Serek rozmieszać i nałożyć na gruszki w miejsce pestek , posypać orzechami i cynamonem i wbić w każdą gruszkę gałązkę rozmarynu. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190* czas 15 min. Po tym czasie posypać migdałami i polać miodem. Piec jeszcze ok. 5 min do karmelizacji (czas może się wydłużyć w zależności od mocy pieca.
Skórkę z pomarańczy bez białej części i pokroić w bardzo cienką julienne i sparzyć w syropie cukrowym.
Podawać z lodami waniliowymi i oliwą pomarańczową. Na koniec dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy i świeży rozmaryn.