03 Dec Pasta curry!
Pasta curry
Mae Ploy
Dziś propozycja zwłaszcza dla tych spośród Was, którzy chcą rozpocząć przygodę kulinarną z kuchnią tajską. Oto prawdziwa receptura curry rodem z Tajlandii, stolicy tej przyprawy, skąd bezpośrednio sprowadza ją dla Was firma Dorado:
-trawa cytrynowa
-świeża kolendra cytrynowa
-czosnek
-cebulka
-korzeń galangalu
-skórka z kaffir
Pasta curry jest bardzo ostra.
Łatwo rozprowadza się ją w tłuszczu, najlepiej w początkowej fazie przygotowania potrawy.
Istnieje kilka podstawowych rodzajów curry, rozróżnianych kolorami i co za tym idzie ostrością przyprawy. Nie używa się do curry żadnych sztucznych barwników. Ostrość zależy od rodzaju użytego składnika.
Gdy do zestawu składników wymienionych powyżej dodamy czerwoną paprykę chili, otrzymamy pastę curry czerwoną, która jest świetną bazą do białych mięs i ryb.
Żółta pasta curry swój mocno intensywny kolor zawdzięcza kurkumie. Jest mniej ostra niż czerwona. Idealnie pasuje do dań z drobiu, krewetek oraz warzyw.
Pasta zielona zaś, zawdzięcza kolor przetartej, zielonej papryczce chili, nieco mniej ostrej od czerwonej, ale za to bardziej soczystej, oraz bazylii i skórce z limonki. Do zielonej pasty dodajemy także imbir.
Produkt ma intensywny, zielony kolor i zdecydowany, także dość ostry, bardzo orzeźwiający smak.
A oto prosty i wygodny sposób na oryginalne danie kuchni orientu.
Podsmaż mięso, dodaj i podsmaż pastę, dodaj i podsmaż ulubione świeże warzywa i zalej mlekiem kokosowym. Dodaj cukru, sosu rybnego, odrobinę wywaru warzyw ego lub z kurczaka i gotowe.
A teraz daj się uwieść mieszance kolorów i zapachów. Poczuj bardzo ostry smak połączony ze słodyczą prawdziwego mleka kokosowego. To musi smakować!
Czego od nas potrzebujesz?
Masz do wyboru:
Pasta curry – opakowanie 400g:
– czerwona,
– żółta,
– zielona,
– masaman,
– panang,
Pasta curry – opakowanie 1kg:
– czerwona,
– zielona,
– żółta.