29 Apr Parfait czekoladowe z kozim serem
Składniki- 10 porcji:
Czekolada gorzka 750 g
Śmietana kremówka 1 l
Żółtka 5 szt.
Cukier 100 g
Ser kozi dojrzewający 100 g
Mascarpone 250 g
Płatki kwiatów Wiberg
Sos Coullis Truskawka Boiron
Food cost 1 porcji
4,45 zł
Sposób przygotowania:
Mus z sera koziego :
Ser kozi rozpuścić w rondlu i wymieszać w 1/3 podanej ilości mascarpone do uzyskania jednolitej masy.
Całość wystudzić i zmiksować . Dodać pozostałą część mascarpone i ubić mikserem. Napełnić rękaw cukierniczy z okrągłą końcówką i odłożyć.
Czekoladę rozpuścić, a następnie schłodzić nie dopuszczając do ponownego stężenia sie masy.
Żółtka utrzeć z cukrem na biało.
Ubić śmietanę.
Żółtka z cukrem wymieszać z czekoladą.
Do powstałej i przestudzonej masy z czekolady i żółtek dodać bitą śmietanę.
Foremkę napełnić do połowy masą czekoladową , później dodać mus z sera i ponownie masę czekoladową. Deser zamrozić.
Podawać lekko zamrożony z coullis z truskawek.
Dekorować karmelem , czekoladowymi elementami oraz płatkami kwiatów.