Pad thai

pad thaiPrzepis na 10 porcji.

3 op. makaronu ryżowego „wstążki”- ok.1200g.,

450g piersi kurczaka, pokrojonej w cienkie plasterki,

3 filiżanki krewetek koktailowych,

3 filiżanki grzybów mun, namoczonych 30 min. we wrzątku i pokrojonych w nitki,

1,5 filiżanki cukini pokrojonej w cienkie półplastry,

1,5 filiżanki czerwonej papryki i cebuli pokrojonych w zapałkę

1,5 filiżanki pędów bambusa pokrojonych w plasterki,

1,5 filiżanki zielonego groszku gotowanego lub z puszki,

6 jaj, lekko ubite,

9 + 15 łyżek oleju

PRZYPRAWY:

1 łyżka siekanego czosnku,

po 6 łyżek sosu Pad Thai, cukru, sosu rybnego i jasnego sosu sojowego,

ew. 3 łyżki ostrej pasty chili sambal oelek wg uznania

DODATKI: kiełki sojowe, papryczki chili pokrojone w krążki, ósemki limonki, suszona, prażona cebula, grubo siekane orzeszki arachidowe, siekana nać kolendry

Makaron zalać dużą ilością ciepłej [ ale nie wrzącej] wody, odstawić na co najmniej 30 min. Na 9 łyżkach oleju usmażyć 6 jaj, nieustannie mieszając, by rozdzieliły się na małe kawałki. Przełożyć na talerzyk. Na pozostałym oleju przesmażyć mięso, po 30 sek. dodać czosnek, paprykę i cebulę. Po chwili dodać jajka, pozostałe składniki wraz z namoczonym i osączonym makaronem. Dodać przyprawy, smażyć na średnim ogniu, stale mieszając. W razie potrzeby dodać 3-5 łyżek wody. Po ok. 3 minutach, gdy makaron zmięknie, rozdzielić danie na półmiski. Posypać wybranymi dodatkami, skropić sokiem z limonki.