29 Apr Orientalny krem z cieciorki z mleczkiem kokosowym
[divider_line type=”divider_line”]
Składniki- 10 porcji:
Cieciorka pakowana próżniowo Bonduelle 1000 g
Cebula 250 g
Czosnek 50 g
Oliwa do smażenia
Kolendra ziarno QS
Kmin rzymski QS
Ziele angielskie QS
Koncentrat pomidorowy 30 g
Papryka chilli QS
Seler naciowy 300 g
Bulion warzywny 1000 g
Pietruszka nać 40 g
Cukier
Mięta 1 doniczka
Mleczko kokosowe 800 g
Czarny sezam 30 g
[imageeffect target=”_self” image=”2214″ width=”300″ titleoverlay=”” lightbox=””][divider_line type=”divider_line”]
[divider_line type=”divider_line”]
Food cost 1 porcji
2,10 zł
[imageeffect image=”3243″ target=”_self” lightbox=”yes” titleoverlay=””]
Sposób przygotowania:
Na gorącej oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Kolendrę oraz kmin kruszymy w moździerzu i dodajemy do cebuli i czosnku. Następnie dodajemy posiekane chili oraz przecier pomidorowy. Wlewamy bulion i po zagotowaniu dodajemy drobno posiekany seler oraz cieciorkę. Gotujemy ok. 5 minut i dodajemy mleczko kokosowe – wszystko miksujemy. Doprawiamy do smaku , na koniec dodajemy natkę pietruszki oraz miętę.