29 Apr Kurczak w tymianku podany na puree z groszku i wasabi z pieczonym pomidorem
Składniki- 10 porcji:
Kurczak kukurydziany supreme 1700 g
Sól Falksalt Naturalny 30 g
Oliwa z oliwek 40 g
Tymianek cytrynowy
Puree z groszku:
Groszek zielony mrożony 1500 g
Wasabi pasta QS
Masło 250 g
Cukier QS
Sól QS
Pieczony pomidor:
Pomidory 5 szt.
Bułka tarta 50 g
bazylia
Sól i pieprz.
Food cost 1 porcji
7,40 zł
Sposób przygotowania:
Kurczaka zamarynować w oliwie z solą i tymiankiem. Zawakować i wstawić do cyrkulatora na 68 o C na 120 minut.
Puree
Groszek zagotować w wodzie z solą i cukrem. Gotować przez 5-7 minut o odcedzić, 20% groszku odłożyć, natomiast resztę zmiksować z masłem i pastą wasabi. Dodać odłożony groszek do zmiksowanego i wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
Pieczony pomidor:
Pomidora przeciąć na pół w poprzek gniazd, doprawić solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z siekaną bazylią i masłem , położyć na pomidora i wstawić do piekarnika na 230 st. na 10 minut. Kurczaka podsmażyć na bardzo dobrze rozgrzanym grillu lub patelni. Składniki dania ułożyć na talerzu i udekorować ziołami.