05 Jun Kurczak kukurydziany, kukurydza, rzepa, szczypiorek
Kurczak kukurydziany
Składniki:
Kurczak kukurydziany filet Supreme
Sól
Woda
Oliwa z oliwek cytrynowa
Przygotowanie:
Kurczaka rozmrozić , oczyścić kostkę. Sporządzić solankę 5% i zapeklowac mięso na minimum 2 h. Po tym czasie skropić kurczaka kukurydzianego oliwa i wstawić do piekarnika na 12 minut na 230OC.
Kiedy kurczak jest upieczony odłożyć go do odpoczynku.
Kukurydza uduszona w śmietanie z czosnkiem
Składniki:
Kukurydza ziarno 650 g
Śmietana 250 g
Przyprawa curry
Kurkuma
Czosnek płatki 15 g
Sól
Cukier
Pieprz
Przygotowanie:
Kukurydze lekko podsmażyć na maśle – podlać śmietaną i dodać przyprawy i redukować kiedy śmietana uzyska konsystencje sosu – kukurydza jest gotowa.
Sałatka z rzepy
Składniki:
Rzepa 450 g
Sól
Cukier
Oliwa extra vergine 40 g
Szczypiorek 130 g
Przygotowanie:
Rzepę obrać , pokroić na mandolinie w julienne.
Wrzucić na oliwę i krótko smażyć – dodać sól i cukier .
Rzepa powinna zostać chrupiąca.
Kiedy będzie letnia – dodać krojony szczypiorek.
Frytki
Przygotowanie:
Frytura do smażenia
Frytki Aviko super Crunch 1200 g