05 Jun Królik, fondant ziemniaczany, marchew, puree seler
Comber z królika
Składniki:
Comber z królika 1900 g
Sól
Masło 120 g
Oliwa z oliwek extra vergine 120 g
Czosnek cały nieobierany 5 główek
Przygotowanie:
Comber oczyścić doprawić .
Na patelnię wlać oliwę z masłem położyć czosnek przekrojony na połówki i lekko rozgrzać tłuszcze.
Kiedy będą już gorące dodać oczyszczone mięso i smażyć parę minut obracając co akiś czas comberki na drugą stronę
Sos pomarańczowy
Składniki:
Pomarańcze 3 sztuki
Masło 1 kostka
Guma xantanowa 0,2 g
Miód 100 g
Przygotowanie:
Skórkę obrać i posiekać. Z pomarańczy wykroić segmenty . Z pozostałości wykrojonych pomarańczy wycisnąć sok , podsmażyć na maśle skórkę z pomarańczy , dodać segmenty i chwilę zasmażyć.
Dodać miód i wszystko zredukować.
Zagęścić xantaną.
Ziemniaczany fondant z czosnkiem
Składniki:
Ziemniaki 950 g
Czosnek 20 ząbków
Świeży tymianek 1 doniczka
Wino białe 80 g
Wywar warzywny 250 g
Olej rzepakowy 40 g
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w żądane kształty.
Rozgrzać olej i ułożyć ziemniaki na jednej stronie – dobrze zarumienić dodając rozgnieciony czosnek i tymianek.
Podlać ziemniaki wywarem i przykryć- gotować do miękkości.
Marchew konfitowana
Składniki:
Marchew
Masło
Sól
Cukier
Przygotowanie:
Marchew oczyścić , zostawić 2 cm natki. Przekroić na pół wzdłuż
Masło rozpuścić , od razu ułożyć przekrojoną marchew i przykryć na 10 minut.
Doprawić solą i cukrem .
Puree z selerowo kokosowe
Składniki:
Puree z selera Bonduelle 700 g
Mleko kokosowe 340 g
Ziemniaki 100 g
Sok z cytryny do smaku
Sól
Cukier
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze kawałki .
Mleko kokosowe gotować z ziemniakami . Odparować prawie do uzyskania gęstego syropu.
Dodać puree selerowe i doprawić solą , cukrem i sokiem z cytryny i wszystko zmiksować na gładkie puree. Doprawić .
Fioletowe puree
Składniki:
Ziemniaki fioletowe 250 g
Mleko 100 g
Sól
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować do miękkości i zmiksować na gładkie puree.
Przełożyć do rękawa cukierniczego i odłożyć w ciepłe miejsce.