29 Apr Krewetki argentyńskie z grilla z sosem z mango i chilli na sałacie
Składniki- 10 porcji:
Krewetki Argentyńskie czerwone rozmiar 10-20 30 szt.
Olej rzepakowy cytrynowy Kruszwica 80 g
Sok z cytryny 40 g
Płatki soli cytrynowej Falksalt
Sos z mango:
Mango 2 szt. obrać
Chili świeże 40 g
Żółtka 4 szt.
Sok z cytryny 2 szt.
Olej cytrynowy 120 g
Skórka z limonki z 2 limon
Szczypiorek 2 pęczki
Sałata mix różne rodzaje 2 opakowania
Pomidory cherry 500 g
Food cost 1 porcji
18,64 zł
Sposób przygotowania:
Sos z mango : Chili posiekać drobno i zasmażyć na małej ilości oleju cytrynowego. Żółtka wymieszać z sokiem z cytryny i skórką z limonki. Zmiksować chili z olejem i mango na gładką masę.
Później dodać żółtka z cytryną , powoli wlewając olej cytrynowy , do uzyskania gładkiego majonezu . Pod koniec dodać szczypiorek. Krewetki naciąć na grzbiecie lub obrać ze skorupek , usunąć trzustkowątrobę .Grillować krewetki doprawiając płatkami soli i sokiem z cytryny na koniec dodać olej cytrynowy.
Ułożyć sałatę , pomidorki i szczypiorek wszystko polać sosem i położyć na nich krewetki.