04 Oct Krem dyniowy z mlekiem kokosowym, makaron ryżowy palona krewetka
Składniki- 4 porcje:
* 1kg dynia kostka Bonduelle
* 200 ml mleka kokosowego
* 2szt liście limonki
* 50g imbir świeży
* 1 l bulion warzywny
* sól, pieprz ziołowy
* 200ml oliwa z oliwek
* 100g masło
* 100g cebula biała
* 60g makaronu ryżowego
* 100g krewetek słodkowodnych 16/20
* kolendra
Food cost 1 porcji
3,20 zł
Sposób przygotowania:
W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek ok 100 ml dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na złoty kolor .Dodajemy imbir pokrojony w kostkę i liście limonki smażymy przez kilka minut.
Następnie dodajemy dynię jeszcze chwilę smażymy dodajemy mleko kokosowe, sól, pieprz oraz połowę bulionu i gotujemy aż wszystkie składniki zmiękną .
Wyjmujemy liście limonki a resztę składników blendujemy, gęstość zupy regulujemy dolewając bulion.
W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy makaron ryżowy. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy.
Krewetki obieramy z pancerzy i czyścimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy czosnek, cebulę rumienimy. Dorzucamy krewetki i smażymy lekko paląc masło. Dodajemy posiekaną koledrę .