04 Oct Konfitowana perliczka na białej kaszy gryczanej , boczniaki , szparaga
Składniki- 4 porcje:
* 600g perliczka filet supreme
*100g czosnek niedźwiedzi cały
*2 liście laurowe
*3 ziarna ziela angielskiego
* 30g rozmaryn świeży
* 100g cebula biała
* Oliwa
*tłuszcz do konfitowania np. gęsi
*demi glace sos
*100g boczniaki mini Bonduelle
*100g szparaga zielona Bonduelle
*100g masło
*100ml białe wino
*sól, biały pieprz
Food cost 1 porcji
19.60 zł
Sposób przygotowania:
Filety z perliczki marynujemy w czosnku liściu laurowym, zielu angielskim i rozmarynie z dodatkiem tłuszczu do konfitowania i odstawiamy na około 3 godziny .
Po zamarynowaniu przekładamy do ciepłego tłuszczu do konfitowania i w niskiej temperaturze gotujemy około 3-4 godziny do miękkości.
Kasze gryczaną gotujemy.
Boczniaki rozmrażamy , cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy dodajemy boczniaki i białe wino doprawiamy do smaku .Dodajemy kasze i jeszcze chwile smażymy.
Szparagi rozmrażamy i obieramy z błon .Podsmażamy na maśle .
Na talerz wykładamy szparagi , kaszę z boczniakami o na górę konfitowaną perliczkę .
Wszystko polewamy sosem .