Kaczkę “Ulala” orientalną


👨‍🍳Kuba Steuermark i  🥦Oerlemans Foods prezentują:
Kaczkę “Ulala” orientalną
z okrą, grzybami mun, makaronem udon i sosem teriyaki. 

Wszyscy kochamy podróże, wyjścia do restauracji i dobre jedzenie. Niestety, z powodu epidemii, ograniczanie do minimum kontaktu z drugą osobą stało się wyrazem naszej odpowiedzialnej postawy. Posiłki musimy więc przygotowywać sami. Nie mówcie, że nie umiecie gotować! Dostarczymy Wam produkty pod drzwi mieszkania, a Wy bez trudu przyrządzicie z nich dowolną potrawę we własnych kuchniach. Służymy przepisami! 

🍲Jak przyrządzić danie?

Dziś coś naprawdę wyjątkowego. Orientalna uczta. Pierś z kaczki z bogatym w źródło błonnika makaronem udon , grzybami mun, niskokaloryczną, pełną blonnika okrą Oerlemans Foods i sosem teriyaki.

Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia obu piersi kaczki z błon. Teraz piersi lekko smarujemy olejem, nacinamy niezbyt głęboko skórę i solimy z obu stron.

Zaczynamy smażyć kaczkę, kładąc ją na ciepłej patelni skórą na dół. Delikatnie i stopniowo wytapiamy tłuszcz ze skóry, pamiętając, że trzeba go zlewać, bo będzie jeszcze potrzebny.

W międzyczasie zagotuj 2 litry osolonej wody i przygotuj sitko które będziesz wygodnie zanurzać w gotowanej wodzie.
Gdy woda wrze, blanszuj w sicie makaron przez około 1 minutę i odłóż na talerz.

Podobnie 1 minutę blanszuj grzyby mun. To samo zrobisz z zieloną okrą, ale tę, blanszuj we wrzącej wodzie przez 4 minuty. Odcedź i odłóż na talerz.

Wracamy do kaczki. Zlewamy olej do końca, przewracamy kaczkę skórką do góry. Powinna być złocista i chrupiąca. Teraz smaż od strony mięsa przez kolejne 5-6 minut, po czym odstaw kaczkę w ciepłe miejsce.

Rozgrzej kolejne dwie patelnie. Na jednej, na maśle podsmaż rozgnieciony czosnek, dodaj makaron i grzyby mun. Całość dopraw sosem sojowym i chili. Na drugiej patelni na oleju smaż okrę, dodaj do niej sos teriyaki i pociętą drobno dymkę. Wystarczą dwie łyżki sosu, aby Twoje danie uzyskało słodko-słony smak orientalny.

Na talerzu układaj makaron z grzybami, następnie okrę w błyszczącym sosie teriyaki, a na wierzchu cienkie plastry kaczki. Dekoruj świeżym chili i kolendrą.
Czy dzisiejsza kaczka z japońskimi grzybami nie prezentuje się równie doskonale, co znane Ci z orientalnych restauracji dania? Za chwilę się przekonasz, że smakiem również im nie ustępuje. 

Smacznego!

❗️Pamiętaj, że z naszymi składnikami nie może się nie udać.

☎️ Czego od nas potrzebujesz?
Okra mrożona Oerlemans Foods – opakowanie 1kg
Pierś z kaczki ze skórą – opakowanie 2 x ok. 125g
Makaron Udon Shirataki – opakowanie 400g
Sos Teriyaki Healthly Boy – butelka 250ml
Sos sojowy Ponzu Kikkomaniak – butelka 1l
Grzyby mun – opakowanie 1kg
a także: olej do smażenia, sól, masło, czosnek, chilli 
oraz świeżą dymkę i kolendrę.