23 Apr Jak przyrządzić grillowanego kurczaka?
👨🍳 Dorado 😉 zaprasza na grilla! 🔥🔥🔥
Grillowanie to zwykle długie rozpalanie i dużo dymu. Chyba, że mamy dobrego elektrycznego grilla lub choćby dobrą, najlepiej ryflowaną ( taką z rowkami) patelnię grillową.
Tak czy siak grillowanie to zapach i tajemnicza aura przywodząca na myśl sjestę, chwilę odpoczynku i wytchnienia. Najlepiej na świeżym powietrzu, na otwartej przestrzeni. Kiedyś grillowaliśmy w szerokim gronie, ale w dzisiejszych czasach, jeszcze przez jakiś czas, grillujemy z domownikami.
Powinniśmy znać kilka zasad dobrego grillowania. Pierwszą jest glinowanie niespieszne, aby nie spalić wysoką temperaturą produktu lub w drugą stronę, nie ugotować go w niskiej temperaturze. Drugą zasadą jest odpowiednie, oszczędne przyprawienie potraw przed grillowaniem. Pamiętajmy, że wysokiej jakości produkt do grillowania nie może być zagłuszony przez kiepskiej jakości przyprawy.
Takim produktem jest mięso z kurczaka zagrodowego, który podczas hodowli ma zapewnione miejsce do swobodnego poruszania się, dostęp do słońca , trawy i jest karmiony karmą z różnych zbóż .
🍲Jak przyrządzić grillowanego kurczaka?
Kurczaka ze skórką i kostką skrzydełkową nacieramy oliwą z oliwek, posypujemy solą himalajską, pieprzem kolorowym młotkowanym i pieczemy przez około 12 minut w temperaturze 200 st. C.
Zanim podamy mięso, pozwólmy mu „odpocząć” przez około 5 minut w temperaturze pokojowej, aby wewnątrz mięsa rozlały się jego naturalne soki.
Podobnie postępujemy z kurczakiem kukurydzianym pamiętając , że mięso tego ptaka, karmionego wysokiej jakości kukurydzą niemodyfikowaną genetycznie, ma wyraźnie żółtą barwę.
Podajecie kurczaki z czym chcecie. Ale nam najbardziej podoba się wersja: kurczak i grillowane warzywa. Grillować można prawie wszystkie warzywa. Ale o tym poczytacie następnym razem!
❗️Pamiętaj, że z naszymi składnikami nie może się nie udać.
☎️ Czego od nas potrzebujesz?
Kurczak zagrodowy Drosed – pierś ze skórą i kostką – opakowanie 5-6 szt.
w ofercie posiadamy 2 wielkości: klasyczne 140-180g/ szt. lub wersja dla głodomorów 280-300g/szt.
Kurczak kukurydziany Drosed – pierś ze skórą i kostką – opakowanie 8-10 szt.
podobnie jak w przypadku kurczaka zagrodowego do wyboru są dwie wielkości:
170-230g/szt. oraz 220-260g/szt.