24 Mar Gamberi alla Catalana
Gamberi alla Catalana
Dziś Dorado proponuje ucztę morską, czyli popularne skorupiaki z pomidorami w zaprawie cytrynowej. Przepis tyle prosty co idealny na samotne, czy spędzane w gronie najbliższej rodziny chwile.
Wystarczy paczka zamrożonych krewetek, najlepiej rozmiaru 16-20 obrane (choć mogą być inne) i półsuszone pomidorki ROBO.
Do dużej miski wlej około połowy szklanki oliwy extra vergine, połącz z łyżką soku z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Doskonale krewetki komponują się z bazylią. Dorzuć więc kilka listków. Teraz dodaj pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulę i odcedzone, półsuszone pomidorki ROBO. Mogą być żółte lub czerwone. Możesz też użyć obydwu rodzajów. Pamiętaj, sporządzaniu menu z naszych towarów, sprzyja Twoja inwencja kulinarna.
Nim wymieszasz delikatnie składniki, ugotuj w osolonej wodzie krewetki. Powinny byś lekko ciepłe gdy będziesz wkładał je do miski z oliwą. Teraz jednak trzeba kilka chwil poczekać. Gotowe danie powinno być bowiem całkowicie wystudzone. Masz czas aby pokroić lub porozrywać delikatnie palcami rąk świeżą bagietką haritage, rustykalną lub ciabatą.
Wystygło? Sprawdź jeszcze czy michy krewetek nie trzeba mocniej przyprawić. Solą, pieprzem czy sokiem z cytryny. Szybko i prosto! Brzmi dobrze? Więc bawcie się też dobrze. Smacznego!
Krewetki obrane – opakowanie 1kg (6 porcji)
– cena w zaleźności od rodzaju od: 42,62 zł/opak.
Oliwa Santa Agata – opakowanie 1l – cena: 26,45 zł/kg
Pomidory półsuszone Robo – puszka 450g – cena: 33,26 zł/kg