Francuski fromage z grilla podany na zielonej sałatce z młodym bobem i chrupiącą kruszonką

[divider_line type=”divider_line”]

Składniki- 10 porcji:

Ser rougette lub inny ser na grilla 600 g
Roszponka 125 g
Rukola 125 g
Sałata mix 200 g
Bób młody 400 g
Ogórek 200 g
Groszek zielony 100 g
Groszek cukrowy 200 g
Pomidorki cherry 170 g
Kapary jagody 10 szt
Natka pietruszki 0,5 pęczka
Olej rzepakowy cytrynowy
Kurkuma
Krem balsamiczny biały Monini

Kruszonka:
Panierka Panko 300 g
Świeże zioła ( szałwia , tymianek ) 2 doniczki
Masło Kerrygold 250 g
Mąka pszenna 50 g
Żółtko 3 szt.

[imageeffect target=”_self” image=”2214″ width=”300″ titleoverlay=”” lightbox=””][divider_line type=”divider_line”]

Food cost 1 porcji

7,10   zł

[divider_line type=”divider_line”]
[imageeffect image=”3263″ target=”_self” lightbox=”yes” titleoverlay=””]

Sposób przygotowania:

[divider_line type=”divider_line”]

Składniki kruszonki wymieszać i wywałkować – wyciąć krążki. Posypać czarnym sezamem . Piec w temperaturze 1900 C przez około 10 minut. Pesto: zaparzyć natkę pietruszki w 2 łyżkach gorącej wody pod przykryciem – kiedy natka opadnie odcedzić wodę i przełożyć natkę do kielicha barmańskiego razem z kurkumą i olejem cytrynowym. Wszystko dokładnie zmiksować na idealnie gładkie pesto. Bób i oba rodzaje groszku ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru i szybko schłodzić w wodzie z lodem .Pozostałe składniki sałatki ułożyć wg upodobania z kruszonką.
Ser grillować około 2-3 minut do uzyskania wzoru z grilla . Na sałatce ułożyć ser i doprawić płatkami soli , olejem oraz kremem z octu balsamicznego.