27 Jun Cząstki ziemniaka z karkówką po meksykańsku
Składniki- 10 porcji:
cząstki ziemniaka kg 1
karkówka bez kości kg 1,8
ketchup kg 0,25
musztarda kg 0,125
siekana kolendra łyżka 1
ząbek czosnku szt. 16
olej l 0,15
młoda biała kapusta szt. 1
majonez kg 0,25
jogurt l 0,25
cytryna szt. 1
siekany koperek łyżka 2
sól, pieprz, cukier do smaku
tabasco, papryka chili do smaku
Food cost 1 porcji
zł
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty (ketchup, musztarda, tabasco, kolendra, papryka chili, 10 ząbków czosnku,
pół szklanki oleju) połączyć ze sobą. Karkówkę pokroić na 10 steków, delikatnie rozgnieść ręką
i zamarynować. Kapustę cienko poszatkować, składniki sosu (majonez, jogurt, sok z cytryny,
koperek, czosnek) połączyć ze sobą, przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku i wymieszać
z kapustą.
Karkówkę odsączyć z marynaty i krótko grillować na mocno rozgrzanym grillu. Cząstki ziemniaka
usmażyć według przepisu na opakowaniu. Podawać z surówką z kapusty.