23 Jul Short Afogatto
– nowy wymiar orzeźwienia
Sezon w pełni , temperatura letnia deserów lodowych sprzedajemy zdecydowanie najwięcej biorąc pod uwagę cały rok.
Z tego właśnie powodu zachęcamy do zapoznania się z propozycjami deserów na bazie dobrej jakości lodów , mianowicie desery Affogato:
Cóż to takiego?
Short Affogato to deser sporządzony z lodów z dodatkiem alkoholu lub dobrej jakości syropu smakowego.
Najprostszym Affogato jest zalanie dowolnych trzech gałek lodów gorącą kawą espresso , uzupełnić dodatkami typu bita śmietana lub dekoracje czekoladowa i gotowe, ale to już znamy 🙂
Poniżej przedstawiamy cztery bardzo łatwe w przygotowaniu propozycje deserów na bazie lodów :
Potrzebujemy do tego dobrych składników – lodów jak i alkoholu lub syropów Monin.
Na naszej stronie receptur przygotowaliśmy 4 propozycje do wykorzystania.
W razie jakichkolwiek pytań bardzo proszę o pytania do z naszego doradcy kulinarnego – kontakt z zakładce naszej strony.
Składniki:
Lody śmietankowe 3 gałki
Koniak lub brandy 10 g opcjonalnie syrop Cinnamon Monin
Sos White Chocolatte Monin 10 g
Cynamon kora i mielony
Naczynie – niska szklanka do short drinków lub martinówka
Przygotowanie:
1.Włóż do naczynia shakera Boston gałki lodów,
koniak i sos White Chocolatte Monin, wymieszaj energicznie
muddlerem, i podawaj w dużym kieliszku
koktajlowym (kieliszek do martini) lub w niskim szkle
2.Udekoruj mielonym cynamonem oraz cynamonową korą
Składniki
Lody sorbet truskawkowy 2 gałki
Limona ½
Truskawki 3 szt.
Cukier trzcinowy 15 g
Wódka czysta 20 g
Kruszony lód
Mięta
Przygotowanie:
1. Do kieliszka włóż cytrynę i truskawkę
pokrojone w kostkę, dodaj 2 łyżki
cukru trzcinowego i ugnieć wszystko Muddlerem.
Dodaj kruszony lód, dodaj wódkę zmiskowaną z gałką lodów truskawkowych .
Udekorujświeżą truskawką, miętą i dodaj słomkę.
Składniki:
Lody sorbet ananas 2 gałki
Lody Kokosowe 1 gałka
Ananas świeży do dekoracji
Syrop Rum Caraibean Monin 70 g opcjonalnie Rum Bacardi
Świeży orzech kokosowy
Przygotowanie:
Umieść na dnie kieliszka (podwójne Martini) kawałki ananasa i 10 g syropu Rum Caraibean Monin
Wymieszaj w shakerze za pomocą Mudlera 2 gałki lodów ananasowych i 1 gałkę lodów kokosowych oraz 60 g syropu rumowego .
Przełóż do szkła , udekoruj kawałkami ananasa, liśćmi ananasa i kawałkami świeżego kokosa.
Można deser przygotować w wersji „ mocniejszej” z Rumem Bacardi zamiast syropu.
Składniki:
Lody Sorbet cytrynowy 3 gałki
Limona ½ szt.
Cukier trzcinowy
Syrop Rum Caraibean opcjonalnie Rum Bacardi
Liście mięty
Przygotowanie:
Wyłóż dno i ścianki kieliszka plasterkami limonki i dodaj łyżeczkę cukru trzcinowego.
Dodaj lody cytrynowe , a następnie syrop Rum Caraibean Monin.
Na koniec udekoruj ponownie cukrem trzcinowym, liśćmi mięty oraz dodaj słomkę.